Nebunul (The Fool)

Ce trebuie să fii înainte de a ajunge un maestru? Un începător. Este un principiu care se aplică la orice demers din viața ta pe care îl inițiezi fără să ai experiență anterioară.

Nebunul (The Fool) este prima carte din seria Arcanelor Majore și protagonistul poveștii pe care acestea o descriu pe parcursul a 21 de secvențe, la finalul căreia protagonistul a parcurs toate misterele vieții. Tradiționala poveste a călătoriei eroului este cunoscută în Tarot mai degrabă sub numele de „Călătoria Nebunului”. Orice erou este un neinițiat la începutul călătoriei sale, un „nebun” care nu știe încă nimic despre ce înseamnă viața. Cu toate că în Tarot cartea are denumirea de Nebun, semnificația este cea a unui neinițiat, un începător dornic să parcurgă drumul care se arată înaintea lui și entuziasmat de necunoscutul care îl așteaptă. Cartea reprezintă noile începuturi, lipsa de experiență și credința în viitor.

Nebunul reprezintă un arhetip, o imagine general valabilă care are puterea de a ne capta psihicul și care se regăsește sau s-a regăsit la un moment dat în viețile tuturor. Nebunul este o poziție pe care trebuie să fim dispuși să ne-o asumăm atunci când vechile tipare de comportament nu mai funcționează, atunci când trebuie să faci o schimbare radicală, să îți asumi că ce cunoaștere ai acumulat până la acel punct trebuie revizuită, că atitudinile tale trebuie remodelate. Este un rol în care trebuie să intri atunci când ai blocaje în viața ta, când lucrurile nu mai merg și ești nevoit să îți regândești abordarea.

La orice început de drum ești un novice. Dacă nu ești dispus să îți asumi această poziție, nu începi niciodată nimic nou, iar viața ta stagnează. Dacă simți deja că stagnează, acela este semnul că este nevoie să schimbi ceva sau să te înhami la un nou drum, să deschizi o nouă cale către dezvoltarea ta, pornind de la premisa că nu știi cum stau cu adevărat lucrurile. Trebuie să ai o atitudine modestă și umilă pentru acest demers, să îți asumi că nu ai încă suficientă cunoaștere.

Deschiderea către această atitudine precedă transformarea ta ca persoană. Trebuie să înveți și să te lași învățat. Ești o ființă foarte complexă. Nu o să știi probabil niciodată totul despre propria ta persoană. Depinde de capacitatea și disponibilitatea ta de a face lumină acolo unde este întuneric, și poți să fii sigur că ar fi mai plăcut, dar nu neapărat și util, ca unele lucruri să rămână în întuneric. Dar pe măsură ce îți croiești conștient și asumat drumul prin viață, cu atât devii mai cunoscător, mai abil și îți formezi caracterul. Trebuie să lași și greșelile să te învețe. Altfel te vei întâlni în mod repetat cu aceleași situații ca în trecut, până în momentul în care înveți lecția pe care au să ți-o transmită și te schimbi pe tine și modul tău de a reacționa. Dacă simți că ai un blocaj în viața ta, este posibil să ai un comportament, o atitudine sau o idee despre tine la care ar trebui să renunți, dar nu ești dispus sau capabil.

Pe măsură ce înaintezi acumulezi cunoaștere, experiență și devii mai bun la ceea ce faci. Dar asemenea șarpelui care își lasă în urmă pielea pentru a se revitaliza, vine un moment în care trebuie să renunți la vechile tipare și să faci o schimbare pentru a te adapta la realitatea în permanentă transformare. Presupune că ce știai și ce puteai odată nu mai este de actualitate sau de folos. Începe ceva nou cu o atitudine modestă și umilă. Aceasta este disponibilitatea de a fi un Nebun.

Mindx.ro este o platformă de popularizare a psihologilor cu drept de liberă practică în România..
Dacă vă aflați într-o stare de urgență apelați 112
Dacă sunteți într-o stare suicidală, vă rugăm să contactați TelVerde Antisuicid la 0800 801 200