Trăim într-o societate stresantă, într-o continuă mișcare, care avansează rapid, dar cu un anumit preț. Deseori ne simțim copleșiți de multitudinea de sarcini solicitante pe care le avem de rezolvat la locul de muncă, de deadline-urile care nu necesită amânare, de ședințele la care trebuie să luăm parte sau de colegii care ne cer ajutorul pentru diverse task-uri și pe care ne este dificil să îi refuzăm. Când muncim prea mult, pentru prea mult timp, iar bateriile noastre se consumă mai repede decât se încarcă, riscăm să ajungem la ceea ce specialiștii în sănătate mentală denumesc „burnout”.
Sindromul psihologic de burnout constituie un răspuns prelungit la factorii de stres de la locul de muncă și, conform psihiatrilor, cuprinde trei dimensiuni majore: epuizarea, sentimentul de detașare față de job și sentimentul de a fi ineficient sau de a nu reuși să îți mai atingi scopurile. Persoanele care au ajuns într-o stare de burnout resimt oboseală, slăbiciune fizică, lipsă acută de energie, încep să aibă atitudini negative sau nepotrivite față de clienți, precum și sentimente de inadecvare, sunt iritabili și au productivitate scăzută. De asemenea, se pot simți neapreciați sau neînțeleși de colegii de la locul de muncă și își pun sub semnul întrebării potrivirea cu locul de muncă sau cu profesia lor. În antiteză cu această stare se află angajamentul, care se caracterizează printr-un nivel ridicat de energie, implicare în sarcină și eficiență.
Mai mult decât atât, burnout-ul crește riscul de a dezvolta probleme de sănătate fizică și mentală (suntem mai vulnerabili atunci când suntem slăbiți). De asemenea, are un impact negativ și asupra celor din jurul nostru (ex. familia, colegii de la locul de muncă), pentru că e mai ușor să generăm conflicte interpersonale și să facem greșeli.
Cum ne revenim din starea de burnout? Ce putem face pentru a ne recăpăta forțele?
Stresul este unul dintre factorii importanți implicați în apariția stării de epuizare. În consecință, pentru a ne reface bateriile, va fi nevoie de eliminarea majorității factorilor stresanți din viața noastră. Sunt necesare anumite modificări ale tiparului de lucru (să prioritizăm sarcinile importante; să lucrăm mai puțin și să luăm mai multe pauze; să evităm pe cât posibil statul peste program; să creăm o balanță echilibrată între viața personală și cea profesională). Conform studiilor, s-au dovedit utile și tehnicile de relaxare (controlul respirației, meditație) în ameliorarea burnout-ului, dar și grupul de prieteni ar putea fi de ajutor, prin funcția lui de socializare și ventilare emoțională.
Dacă îți dorești să înveți cum să îți gestionezi stresul și să ieși din starea de burnout, nu ezita să apelezi la ajutor de specialitate.
Tu oare cât timp acorzi pentru propria persoană?