Despre conversațiile dificile

Multe momente importante din viață sunt punctate de conversații dificile. Uneori sunt urmate de schimbări dramatice, alteori chiar etape întregi de viață se încheie. În spatele unei conversații dificile pot să zacă multe lucruri, poate multe dintre ele nespuse vreodată. Este de înțeles de ce ți-e greu și poate frică să le aduci la lumină. Un asemenea contact autentic între doi oameni va produce inevitabil o reacție majoră. Cu toate acestea, sunt unele momente când nu ai de ales și trebuie să deschizi un astfel de subiect. Ce trebuie să ai în vedere atunci când faci asta?

Trebuie să fii asertiv pentru a putea deschide o discuție dificilă. Trebuie să fii dispus să îți manifești ființa în adevărata ei formă, fără subterfugii și fără să încerci să manipulezi realitatea după bunul tău plac. O discuție incomodă nu înseamnă o ceartă. Nu înseamnă să obții prin agresivitate ceea ce vrei, ci prin asertivitate să îți susții punctul de vedere. Nu înseamnă să îl supui pe celălalt voinței tale, ci să fii dispus în mod autentic să găsești o cale și să ajungi la adevăr, mai mult decât să ai dreptate. Înseamnă să fii deschis să accepți și altă viziune asupra lumii. Trebuie să fii direct și să ai destul curaj să aduci claritate și să trasezi corect limitele acolo unde nu au existat.

Pe măsură ce citești următoarele descrieri trebuie să înțelegi la ce fel de situații mă refer. Nu mă refer la contextele uzuale în care ai o mică neînțelegere sau trebuie să negociezi ceva cotidian. Vreau, în schimb, să ai în minte acele situații care îți marchează într-adevăr viața, acele situații în care mai întâi trebuie să aibă loc o confruntare, înainte de o eventuală reconciliere. Ești frustrat la locul de muncă din cauza salariului, colegului sau sarcinilor pe care le ai? Atunci poate ar fi momentul să porți acea conversație incomodă cu șeful tău și să îți revendici drepturile și să restabilești ordinea. Ai o nemulțumire în relația de cuplu de atât de mult timp încât ai ajuns să nici nu te mai gândești la ea? Poate ar fi cazul să ai o discuție cu partenerul tău și să repui relația pe traseul cel bun. Fii sigur că dacă nu faci asta, mai devreme sau mai târziu, pe nesimțite, fiecare va ajunge să meargă pe drumul lui.

Mai întâi, trebuie să știi ce nevoi ai și ce îți dorești. Nu poți să stabilești nicio țintă, nu poți să trasezi nicio cale și nu poți să negociezi cu nimeni cât timp nu îți este clar ție ce îți dorești și de ce ai nevoie. Trebuie, înainte de toate, să faci un exercițiu de introspecție pentru a-ți putea da seama care sunt acele lucruri pe care le vrei și de care ai nevoie de la viață și de la cei din jur și apoi să stabilești o cale prin care le poți obține.

Apoi, trebuie să știi să negociezi. Dacă ți-ai chestionat dorințele și ți-ai dat seama că trebuie să ai o discuție cu cineva pentru a obține ceea ce vrei, atunci trebuie să fii capabil să negociezi cu acea persoană, să știi ce este rezonabil să ceri și ce este rezonabil să ți se ofere, să îți cunoști drepturile și să fii capabil să le susții atunci când sunt puse la îndoială.

În cele din urmă, trebuie să fi capabil să superi și să deranjezi. Dacă te recunoști ca fiind o persoană prea agreabilă, atunci probabil că îți faci multe griji să nu îi deranjezi sau să îi superi în vreun fel pe ceilalți oameni vorbind deschis și asertiv despre ce ai tu nevoie. Vrei ca lucrurile să meargă lin, să nu faci valuri și eviți să te manifești într-un fel care să creeze deranj. Să îți susții însă dorințele și nevoile în fața altora presupune să trasezi o linie clară, iar apoi să „lupți” pe acea linie. Dacă ți-au încălcat limitele, trebuie să îi faci să se retragă, dacă dorești ceva de la ei, trebuie să înaintezi tu pentru a obține acel lucru. Relațiile funcționează după tipare, iar dacă ești o persoană agreabilă, când decizi să își manifești asertivitatea, este inevitabil ca așa zisul echilibru existent să fie deranjat într-o anumită măsură. La începutul unei relații este mai ușor să faci acest lucru, dar cu cât timpul trece și tiparele se adâncesc, revendicările tale probabil că vor fi întâmpinate cu mai multă rezistență, iar poziția ta trebuie să fie cu atât mai fermă.

Poate vor fi situații în care nu vei putea obține ceea ce ai nevoie printr-o discuție, fie ea și dificilă. În acest caz ar trebui să îți schimbi abordarea. În loc să încerci să modifici mediul, poate ar trebui să îl schimbi cu totul. Dar până atunci trebuie să epuizezi toate variantele pe care le ai la dispoziție. Și nu trebuie să îți fie frică de conversațiile dificile. Este de înțeles de ce uneori ai schimba mediul mai repede decât să porți o astfel de discuție, dar ele sunt obstacole, pe care dacă le depășești, te ajută să crești și să te dezvolți. Doar prin manifestarea autentică a ființei tale îți dai voie să îți conturezi caracterul și să trăiești în acord cu propriile principii și valori.

Mindx.ro este o platformă de popularizare a psihologilor cu drept de liberă practică în România..
Dacă vă aflați într-o stare de urgență apelați 112
Dacă sunteți într-o stare suicidală, vă rugăm să contactați TelVerde Antisuicid la 0800 801 200